Laat ik beginnen met een vraag:
Wat hebben de volgende dingen met elkaar te maken?
- moeite om je veilig te voelen
- veel stress ervaren
- verstrooidheid
- moeite hebben met discipline en/of beperkingen
- overgewicht of juist ondergewicht hebben
- niet stevig op je benen staan (letterlijk en figuurlijk)
- knie- of voetklachten hebben
- moeite hebben om op jezelf of anderen te vertrouwen
- in de overlevingsmodus zitten
- een moeizame relatie met geld hebben
- koude voeten hebben
- moeite om je huis opgeruimd en netjes te maken of houden
- moeite hebben met in het hier en nu aanwezig zijn
Deze dingen lijken niets met elkaar gemeen te hebben, vind je niet? Zo maar wat random dingen die ik achter elkaar heb opgeschreven. Maar niets is minder waar.
Wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat ze te maken kunnen hebben met een verzwakt eerste chakra. (Wil je meer weten over chakra’s? Lees dan mijn vorige blog).
Het eerste chakra – muladhara
Het eerste chakra heeft te maken met je basis: veiligheid en overleven. En de dingen die daarvoor nodig zijn. Zoals een dak boven je hoofd, voor voedzaam eten zorgen, slapen, rusten, een gezonde leefstijl, enzovoort.
Het is het fundament waarop jijzelf en je hele bestaan rust. Het is je contact met de aarde en met je lichaam.
Het eerste chakra vormt de wortel van je bestaan. Daarom wordt het ook wel het basischakra of wortelchakra genoemd. Mooladhara (de Sanskrietnaam voor het 1e chakra) betekent dan ook wortel. Hoe stevig ben je geworteld?
Het element dat aan dit chakra is verbonden, is aarde. En ook dat waardoor je hier op aarde kunt zijn: je fysieke lichaam. Van alle chakra’s is dit het meest compacte element.
In of uit balans?
Zoals je in bovenstaand rijtje kunt zien, heeft het basischakra effect op veel verschillende dingen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel.
Als het basischakra niet goed functioneert, kan zich dat dus op veel verschillende manieren uiten. Het kan zijn dat je moeite hebt om je veilig te voelen.
Of dat je klachten hebt in het deel van je lichaam waar het chakra mee verbonden is: je voeten en je benen.
Dat je je onrustig of nerveus voelt. Dat je op zoek bent naar financiële zekerheid.
Overigens is dit chakra niet bij iedereen uit balans. Je kent ze misschien wel, van die geaarde mensen – praktisch, betrouwbaar, stevig, standvastig. Misschien zit je zelf wel zo in elkaar?
Ik niet in ieder geval. Voor mij vraagt dit chakra regelmatig ‘onderhoud’. Ik verlies snel het contact met de ‘aardse’ dingen, en ga dan veel nadenken en plannen maken. Dan ga ik in m’n hoofd en krijg ik koude voeten. Blijf ik langer achter m’n beeldscherm hangen dan ik eigenlijk wil. Wordt mijn huis rommelig. Vind ik het lastig om dingen voor elkaar te krijgen. Beweeg ik weinig.
Dat vraagt dan echt even bewust ingrijpen. En zodra ik weer aandacht besteed aan dit chakra voel ik me meteen beter. Rustiger, steviger, meer in balans, veerkrachtiger.
Wat nu?
Als je vermoed dat je 1e chakra uit balans is, wil je misschien graag wat praktische, concrete ideeën die je kunnen helpen om dit chakra te versterken? All right, ik geef je wat tips:
Een wandeling maken. Buiten in de natuur zijn is echt de beste manier om dit chakra in balans te brengen. Als dat mogelijk is met blote voeten, zodat je direct contact hebt met de grond onder je.
Yogahoudingen die balancerend werken voor dit chakra, zijn houdingen waarbij je de voeten en de benen gebruikt.
Staande houdingen als de berghouding, krijgerhoudingen, de stoelhouding. En natuurlijk de boomhouding, waarbij je je kunt voorstellen dat je wortels diep de aarde in gaan.
Zittende houdingen als de vooroverbuiging of de vlinder.
En in ruglig de halve brug en savasana (de lijkhouding).
Gezond voor jezelf koken is ook heel aards en concreet. En dan natuurlijk heel mindful opeten. Dus hup, weg bij dat beeldscherm! Misschien kun je zelfs gaan picknicken! Twee vliegen in één klap 🙂
Dingen als springen, in de lucht schoppen, joggen en stampen werken ook heel grondend. Of wat dacht je van dansen?
Je huis opruimen en schoonmaken. En als je geneigd bent om veel spullen te bewaren (kan een teken zijn van een overactief 1e chakra), wil je misschien oefenen met spullen uitzoeken en wegdoen.
Een andere goede manier om het chakra te balanceren, is door rust te nemen. Even een pas op de plaats maken, ipv door te jakkeren. Ik vind zelf een yoga nidra heel prettig om te doen in een rustmoment, omdat ik mezelf dan even kan laten leiden door iemand anders.
Je kunt ook gebruikmaken van affirmaties. Zoals ‘ik ben veilig’, ‘ik ben kalm en in balans’, ‘ik zorg goed voor mezelf’ of ‘ik voel me thuis in mijn lichaam’.
Maar er is geen specifieke manier om je chakra in balans te brengen. Iedereen is anders, dus ook hierin is er alleen jóuw manier. Probeer vooral zelf dingen uit – het een werkt waarschijnlijk meer aardend en voedend voor jou dan het ander
Jijzelf als verbeterproject?
Het belangrijkste wat ik wil meegeven is echter het volgende:
soms zijn we heel erg geneigd om te kijken naar wat níet goed is aan ons. Waarin we beter zouden moeten zijn. We lezen lijstjes, zoals deze bovenaan dit stuk, en herkennen ons hier (deels) in. ‘Zie je wel, er is iets mis met me’, ben je dan misschien geneigd te denken.
En dat is jammer. En het is ook zeker niet de energie waarmee je jezelf meer in balans brengt. Dus wil je met je 1e chakra aan de slag (of met welke chakra dan ook?) Accepteer dan waar je nu bent. ‘Oké, dit is nu zo. Ik ben nu hier op mijn pad’. Zie dat je prima bent zoals je bent. Nu al. Op dit moment. En vanuit die acceptatie kun je, als je wilt, dingen doen om meer in balans te komen. Maar niet omdat het moet, omdat je anders niet goed genoeg zou zijn. Maar omdat jouw leven beter wordt als je dit voor jezelf doet. Omdat het een uiting is van zelfzorg; je gunt jezelf een fijner, moeitelozer leven.